
 

                               

September 21, 2017 
 
Mr. David Bean 
Director of Research and Technical Activities 
Governmental Accounting Standards Board 
401 Merritt 7 
Norwalk, CT 06856-5116 
 
Dear Mr. Bean: 
 
On behalf of the National Association of State Auditors, Comptrollers and Treasurers, we 
appreciate the opportunity to respond to the Governmental Accounting Standards Board’s 
Exposure Draft (ED), Implementation Guide No. 201X-Z, Accounting and Financial Reporting 
for Postemployment Benefits Other Than Pensions (and Certain Issues Related to OPEB Plan 
Reporting). 
 
We generally agree with the provisions of the ED and believe the proposed changes provide 
guidance that clarifies, explains or elaborates on the GASB statement.  However, we have the 
following specific comments that we believe the Board should consider as it finalizes this 
statement. 
 
Question 4.43 
Now that both pension and OPEB liabilities will be reported on the face of the financial 
statements, we suggest the Board should consider expanding the response here, or add a 
follow-up question, to address whether the pension and OPEB liabilities may be combined into 
one line. 
 
Question 4.87 
The question uses the clarified term “retirees (inactive employees).”  GASB Statement No. 75 
does not use this clarified term and defines inactive employees as: “Individuals no longer 
employed by an employer in the OPEB plan or the beneficiaries of those individuals.  Inactive 
employees include individuals who have accumulated benefits under the terms of an OPEB 
plan but are not yet receiving benefit payments and individuals currently receiving benefits.”  
We believe this clarified term should be eliminated and the guide should use “inactive 
employees.”  (The suggested change also applies to questions 4.123, 4.227, 4.376 and 
4.401.) 
 
Questions 4.171 and 4.204  
Because of the potential significance of assets that will be accumulated in Trust B, we request 
that the Board annotate their answers by clarifying that the assets accumulated in Trust B can 
be separately captioned on the face of the financial statements and should be classified as 
“restricted assets,” when they meet the applicable criteria.  
 
Question 4.212 
The answer to this question seems somewhat vague.  The answer is really found in the 
subsequent question, Q. 4.213, which is referenced.  We recommend that, rather than 
referencing Q. 4.213, the examples to help define “understood by the employer and 
employees” be either moved to the Q. 4.212 answer or included in both questions. 
 



 

Question 4.305 
The answer to this question does not specify a basis to be used for purposes of determining 
the portion of the expense of a nonemployer contributing entity in a special funding situation 
that is associated with each of the employers in a cost sharing plan; however, the answer 
states that the resulting proportion should represent the relationship of the employer to the 
total of all employers.  Even though a basis is not specified by GASB Statement 75, examples 
of acceptable bases may be helpful to readers; for example, can it be based on dollars, 
number of employees, etc.? 
 
Question 4.330 
We believe it would be helpful if the answer addressed the requirement in paragraph 132 that 
information be provided about how to obtain the report and whether the actual website address 
where the report is located must be disclosed. 
 
Question 4.399 
The question itself is worded in a way that makes it difficult to follow the point of the question. 
We recommend revising this question as follows: “If there is a change in the municipal bond 
yield or index rate that is used as the discount rate, how should the effects on the total OPEB 
liability be classified?” 
 
Question 4.504  
We believe the reference should be to paragraph 4 of Statement 75, instead of paragraph 3.  
 
Question 4.507 
The question references payables to the pension plan.  We believe this should be clarified to 
indicate that the payables are related to OPEB. 
 
Suggested Additional Question 
We suggest the Board add and answer the following question in the Guide:   
How should the employer’s proportion discussed in paragraph 59a of Statement No. 75 be 
determined when employer contributions to the plan have been suspended and no employer 
contributions were made for the measurement period?  Does the length of time the employer 
contributions have been suspended factor into the determination? 
 
Editorial Comments 
 Appendix B, pages 188 to 191.  The heading for column (f) is cut-off at the top. 

 
 Illustration B4-1, page 204.  In the middle of the page a paragraph begins with a number, 

“$6,588 reported as deferred outflows of resources related to OPEB…”  We suggest 
revising the sentence to begin with a word, for example: “Reported deferred outflows of 
resources, totaling $6,588, related to OPEB…”   
 

 Misspellings:  Appendix B, page 212.  “Calculation” is misspelled as “Calcuation” in three 
places (Notes C, D and F).  Also, “Differences” is misspelled as “Diffferences” in Note F.  
 

 
 
 



 

We appreciate the opportunity to provide our comments. Should you have any questions or 
need additional information regarding our response, please contact Kim O’Ryan of NASACT at 
(859) 276-1147 or me at (602) 553-0333. 
 
Sincerely, 

 
Debbie Davenport 
President, NASACT 
Auditor General, Arizona 
 


